Στην Κρήτη, ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος από την Εποχή του Χαλκού είναι το Ανάκτορο της Κνωσσού. Αυτός ο χώρος ήταν πιθανότατα το κέντρο της πολιτικής, καθώς και της θρησκευτικής κουλτούρας για τους Μινωίτες. Η αποκατάσταση του χώρου είναι κυρίως το αφιερωμένο έργο του αρχαιολόγου, Άρθουρ Έβανς. Εικόνες και υπέροχες τοιχογραφίες στους τοίχους του παλατιού δίνουν μια ιδέα για το πώς ήταν η καθημερινή ζωή των Μινωιτών. Το παλάτι έχει μια κεντρική πλατεία με δωμάτια σαν λαβύρινθος που εκτείνονται γύρω από την πλατεία. Αυτός ο χώρος βρίσκεται κοντά στο Ηράκλειο και είναι ανοιχτός για το κοινό για ξενάγηση.
Από την Εποχή του Χαλκού έως τις ελληνικές και ρωμαϊκές εποχές, η πόλη της Κνωσσού είχε σημαντική σημασία, αλλά, μέχρι τον 9ο αιώνα μ.Χ., ο τοπικός πληθυσμός είχε μεταφερθεί στην πόλη του Χάνδακα, η οποία αργότερα έγινε η σημερινή πόλη του Ηρακλείου. Τα ερείπια της Κνωσσού στα προάστια αυτής της σύγχρονης πόλης ίσως είναι ο τόπος από τον οποίο προέρχεται ο θρύλος του Λαβύρινθου. Ο μύθος λέει ότι ο λαβύρινθος έγινε το σπίτι του Μινώταυρου, μισός ταύρος και μισός άνθρωπος, που έτρωγε όποιον έμπαινε στο λαβύρινθο. Ο Θησέας μπήκε χρησιμοποιώντας το νήμα της Αριάδνης και σκότωσε τον Μινώταυρο, γινόμενος ήρωας της Αθήνας.
Όχι τόσο αρχαίο όσο τα ερείπια που βρέθηκαν στον λόφο της Κεφάλας, το ανάκτορο της Κνωσσού κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ του 1700 και του 1400 π.Χ. Ωστόσο, το αρχικό κτίριο δεν μπορεί να διακριθεί από μεταγενέστερες τροποποιήσεις. Το παλάτι καλύπτει 2.400 τετραγωνικά μέτρα και διαθέτει 1.300 δωμάτια με πολλούς συνδετικούς διαδρόμους. Το παλάτι διαθέτει αποθήκες ή μαγαζιά στα οποία βρέθηκαν πήλινα δοχεία αποθήκευσης για ελιές, φασόλια, αποξηραμένα ψάρια και άλλα τρόφιμα. Και στις τέσσερις πλευρές του παλατιού υπήρχαν μεγάλες αίθουσες εισόδου, ενώ μέσα στο παλάτι βρίσκεται ένα θέατρο ανάμεσα στα άλλα δωμάτια. Προηγμένες αρχιτεκτονικές τεχνικές μπορούν να παρατηρηθούν στις κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που υψώνονται πέντε ορόφους.